کاشت ایمپلنت دندان نوعی جراحی است و نیاز به توجه و مراقبت بعد از ایمپلنت دارد. دقیقاً بعد از کاشت ایمپلنت، رعایت چند مورد ضروری است؛ مثلاً باید فقط نوشیدنیهای سرد بنوشید و اصلاً تمرین و فعالیت شدید نداشته باشید.در ادامه در مورد مراقبتهای دقیق بعد از ایمپلنت صحبت میکنیم.
طول عمر ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان ده ها سال است که مورد استفاده افراد قرار گرفته و معمولا موفقیتآمیز بودهاست. اکنون می دانیم که با مراقبت از ایمپلنت، می توانیم سال ها آن ها را سالم نگه داریم. مطالعات نشان دادهاند که ۹۵ درصد از ایمپلنت ها حداکثر تا ۵ سال ماندگاری دارند ولی اکثر آن ها بیشتر از این عمر می کنند. برای اینکه بتوانید عمر ایمپلنت را به حداکثر برسانید، باید از سیگار کشیدن دوری کنید. همچنین باید در خانه به بهداشت دهانتان رسیدگی کنید و مرتب برای چکاپ ایمپلنت، دندان ها و لثه به دندانپزشکی بروید. این کار باعث می شود در صورت وقوع مشکل، قبل از اینکه به استحکام ایمپلنت آسیبی برسد متوجه آن بشوید و برای رفع آن اقدام کنید.
اگر خوب دندان هایتان را مسواک بزنید، برای معاینه هرازگاهی به پزشک مراجعه کنید و سیگار نکشید، به احتمال زیاد ایمپلنتتان سال ها دوام میآورد.
ماندگاری ایمپلنت دندان
دوتا از بیشترین سوالاتی که افراد از ما می پرسند این است که «آیا ایمپلنت دندان دائمی است؟» و اینکه «ایمپلنت دندان چقدر ماندگاری دارد؟»
شرکت Hiossen Implants ایمپلنت هایی می فروشد که تا آخر عمر ماندگاری دارند. اگر هر روز به شستشوی دندان هایتان رسیدگی کرده و خوب از آن ها مراقبت کنید، دندان هایی سفید و درخشان خواهید داشت. مطالعات زیادی نشان دادهاند که بعضی ایمپلنت ها تا مدت زیادی (تا سقف بیست سال) هم دوام می آورند. چه در آزمایش های کوتاهمدت و چه در آزمایش های بلندمدت، ایمپلنت های دندان قادر بودند تا یک دهه یا بیشتر مقاومت کنند. تاج دندان هم اغلب بین ۱۰ تا ۱۵ سال دوام میآورد و تا آن زمان به تعویض احتیاجی ندارد.
مراقبت بعد از ایمپلنت دندان در هفتهی اول
در روزها و هفتههای اول بعد ازکاشت دندان، باید با استفاده از وسایلی بهداشتی به نظافت دندانها ادامه دهید و به طور منظم با پزشک ملاقات کنید. استفاده از مسواک، نخ دندان و شویندهها همراه با محلول آب و نمک باید جزئی از عادات شما باشد تا ناحیهی جراحی ایمپلنتها بهبود یابد.
نکتهی دیگری که باید به آن توجه کنید این است که باید رژیم غذایی خود را تغییر دهید؛ یعنی رژیم شما باید شامل نوشیدنیهایی با اسید کم، غذاهای نرم و نوشیدنیها و غذاهای غنی از مواد لازم باشد.
باید بعد از ایمپلنت برنامهی زمانی ملاقات با دندانپزشک داشته باشید. این موضوع واقعاً برای سلامت ایمپلنتهای شما حیاتی است و به دندانپزشک هم کمک میکند تا دندانهای شما را معاینه و تمیز کند. بعد از این که ایمپلنت گذاشتید، باید حداقل هر شش ماه یک مرتبه برای چکاپ نزد دندانپزشک خود بروید، حتی شاید نیاز باشد بیش از این هم دندانپزشک خود را ببینید.
مراقبت از ایمپلنت ۴۸ ساعت بعد از کاشت ایمپلنت
۴۸ ساعت اول بعد از کاشت ایمپلنت بسیار حیاتی است. در اولین ساعت بعد از کاشت ایمپلنت ، سعی کنید روی پانسمان گازی دندان ها فشار دهید ، و اصلاً آنها را تعویض نکنید. دقت کنید در اولین ساعت بعد از کاشت ایمپلنت نباید پانسمان را از جای خود خارج کنید، مگر این که دچار خونریزی شدید و مداوم شده باشید. اگر خونریزی متوقف نمیشود گاز استریل جدیدی را به مدت سی دقیقه در محل بگذارید و بعد آن را عوض کنید. هر سی تا چهل و پنج دقیقه گاز استریل را تعویض کنید.
مراقبت پس از ایمپلنت در روز اول
در ادامه به نشانههایی اشاره میشود که احتمالاً در روز اول با آنها روبهرو میشوید:
- ترشحات خونی
- خونریزی مداوم
- ورم صورت
- درد
وجود این علائم نشان میدهد که بدن شما در حال ترمیم خودش است. برای این که دوران نقاهت شما به خوبی پیش برود و دچار مشکل نشوید، حتماً موارد زیر را رعایت کنید:
- محل جراحی را دستکاری نکنید.
- شب جراحی دندانهایتان را با یک مسواک نرم مسواک بزنید.
- بعد از ۲۴ ساعت، ۲ تا ۳ مرتبه در روز با محلول آب و نمک شستوشو دهید.
- استراحت کنید.
- در صورت نیاز، از کمپرس یخ استفاده کنید.
مراقبت پس از ایمپلنت در روز دوم و سوم
در روز دوم و سوم بعد از جراحی، به بهداشت کل دهان مانند قبل ادامه دهید. ممکن است متوجه خونمردگی یا کبودی اطراف محل جراحی شوید، اما این موضوع طبیعی است و ۲ تا ۳ روز طول میکشد. بعد از چند روز میتوانید با استفاده از گرمای ملایم، خونمردگی یا کبودی را کاهش دهید.
بعضی از بیماران متوجه یک برآمدگی تیز در دهان خود میشوند. اگر این موضوع نگرانتان میکند، به راحتی با پزشک خود تماس بگیرید. چیزهای دیگری هم ممکن است شما را ناراحت کند که عبارتند از خشکی لبها، خشکی گلو، و سفتی ماهیچههای فک. اما همهی اینها عوارض مورد انتظار استفاده از پانسمان گازی استریل است.
آیا بعد از کاشت ایمپلنت به همراه نیاز دارم؟
احتمالاً به شما گفته میشود در روزی که ایمپلنت در دهان شما کار گذاشته میشود، شخصی به عنوان همراه در کنار شما باشد تا بتواند شما را به منزل برساند. البته دندانپزشکان در این موارد از بیحسی موضعی استفاده میکنند، اما در صورتی که بخواهید، برایتان مسکن استفاده میکنند که میتواند به صورت خوراکی یا تزریقی استفاده شود. اگر بخواهید پزشک از مسکن استفاده کند، پس باید یک شخص بزرگسال همراه شما باشد، در زمان کاشت ایمپلنت منتظر بماند و شما را تا خانه همراهی کند.
خونریزی بعد از ایمپلنت دندان
مقداری ترشحات خونی از موضع جراحی بعد از ایمپلنت معمولی است و ممکن است در ۴۸ تا ۷۲ ساعت بعد از جراحی شاهد این موضوع باشید. پزشک روی محل جراحی را پانسمان میکند . کاری که باید بکنید این است که در اولین ساعات بعد از عمل، حسابی روی این گاز استریل فشار بیاورید تا به قطع خونریزی کمک کند. یادتان باشد که جمع کردن آب دهان و بیرون انداختن آن یا شستوشو میتواند باعث تحریک خونریزی یا بدتر شدن آن شود.
آیا بعد از ایمپلنت فک بالا خونریزی از بینی طبیعی است؟
در صورتی که ایمپلنت در فک بالا باشد یا پروسهی لیفت سینوسی داشتید، خونریزی از بینی امری طبیعی است. سعی نکنید خون را با بازدم به بیرون بدهید، فقط از فشار استفاده کنید.
اگر ترشحات خونی ایمپلنت زیاد بود چه کارهایی لازم است انجام دهم؟
ممکن است دچار ترشحات و تراوشهای خونی شدید شوید. در صورتی که خونریزی شدید بود، خیلی آهسته لختههای بزرگ را از دهانتان خارج کنید. بعد، دو عد گاز استریل را چهارلا کنید، یا یک چایکیسهای معمولی خیس (نه چای گیاهی) را درون گاز استریل بپیچید و روی محل خونریزی بگذارید. یک ساعت بدون این که گاز را عوض کنید آن را محکم روی محل فشار دهید و اگر خونریزی همچنان ادامه داشت، این روش را تکرار کنید. در اکثر موارد، این روش به طور چشمگیری خونریزی را کاهش میدهد. اما در صورتی که با وجود استفاده از این روش باز هم خونریزی ادامه پیدا کرد، با مطب تماس بگیرید و به پزشک خود اطلاع دهید.
بعد از ایمپلنت دندان چه بخوریم؟
حدود یک ساعت بعد از کاشت میتوانید گاز استریل و پانسمانی را که درون دهانتان است خارج کنید و چیزی بخورید. دقت کنید که بعد از جراحی به مدت ۲۴ ساعت باید غذاهای نرم بخورید و به مدت چند ساعت بعد از عمل، از خوردن و نوشیدن مواد داغ بپرهیزید. همچین به مدت ۲۴ ساعت از نی هم برای نوشیدن استفاده نکنید.
رژیم غذایی بعد از کاشت ایمپلنت
باید این موارد را رعایت کنید:
- مقدار زیادی مایعات بنوشید.
- تا زمانی که بیحسی از بین برود، نوشیدنی و غذاهای داغ نخورید.
- تا یک روز بعد از جراحی فقط غذاهای نرم بخورید.
- مایعات را یک دفعه و با فشار، سر نکشید.
- خیلی زود میتوانید به وضعیت خورد و خوراک پیشین خود برگردید، مگر این که پزشک دستور دیگری به شما بدهد.
آیا ایمپلنت دندان درد دارد؟
بر حسب گستردگی جراحی، احساس کمی ناراحتی بعد از جراحی معمولی است. در صورتی که پزشک برایتان مسکن تجویز نکرده، یعنی این که میزان درد و ناراحتی شما بعد از جراحی کم خواهد بود. اما در صورتی که احساس ناراحتی میکنید و میخواهید از مسکن استفاده کنید، ایبوپروفن یا تیلنول (نوعی استامینوفن) کفایت میکند. ۲ تا ۴ ساعت بعد از جراحی، بیحسی موضعی تقریباً ناپدید میشود وممکن است اندکی احساس ناراحتی کنید. پس بهتر است قبل از این که بیحسی کاملاً ازبین برود، مقداری خوراکی نرم و خنک بخورید و دوز اول داروی تجویزی ضد درد یا ایبوپروفن/تیلنول را مصرف کنید.
هنگام مصرف داروها حتماً روی جعبه یا بطری را بخوانید تا بدانید دقیقاً باید چقدر دارو مصرف کنید. و در صورتی که بعد از ۵ تا ۷ روز، به جای این که درد و ناراحتی شما فروکش کند، احساس کردید درد دارد پیشرفت میکند حتماً به مطب مراجعه کنید یا تماس بگیرید.
در مورد بعضی از افراد، مصرف داروهای مسکن میتواند منجر به تهوع و حتی استفراغ شود و غیرمعمولی نیست. اگر برای شما هم این اتفاق افتاد، بهتر است قبل از مصرف دارو حتماً کمی خوراکی بخورید یا دوز مصرفی دارو را کاهش دهید.
بعضی داروهای ضد درد بدون نسخه ممکن است نسبت به داروهای مسکن، کمتر حالتان را بد کند. اما در صورتی که در هر حالت حالتان به هم میخورد و احساس بهبودی ندارید، مصرف دارو را متوقف کنید و با مطب تماس بگیرید تا برایتان داروی دیگری تجویز شود. در مدت استفاده از داروهای تجویزی ضد درد، از مصرف نوشیدنیهای الکلی، رانندگی و کار با ماشینآلات خودداری کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه درد ایمپلنت دندان و عوارض آن می توانید بر روی دکمه زیر کلیک کنید
ورم صورت بعد از ایمپلنت دندان
تورم، به خصوص بعد از عمل گرافت یا پیوند استخوان، به عنوان بخش طبیعی فرآیند بهبود و نقاهت است. تورم صورت ۳ تا ۴ روز بعد از جراحی دهانی افزایش مییابد و بعد از آن به سرعت فروکش میکند. این تورم صورت ممکن است باز کردن دهان و یا بلعیدن را برایتان مشکل کند.
حتی ممکن است در محلی که جراحی انجام شده، روی صورتتان متوجه کبودی و خونمردگی شوید یا در همان سمتی که جراحی انجام شده، در زبان یا لبهایتان احساس سوزش یا بیحسی داشته باشید. حتی در صورتی که در هر دو سمت فک خود هم ایمپلنت داشته باشید، باز هم غیر طبیعی نخواهد بود اگر در یک سمت احساس تورم و ناراحتی بیشتری کنید. در اغلب موارد میتوانید برای کاهش و به حداقل رساندن میزان تورم صورتتان از کمپرس کیسهی یخ در ۲۴ ساعت اول بعد از عمل در محل جراحی استفاده کنید. در صورتی که هر دو سمت صورتتان تحت عمل بوده، هر نیم ساعت یکبار جای کمپرس یخ را عوض کنید.
دلیل مصرف آنتیبیوتیک بعد از ایمپلنت دندان چیست؟
بعد از کاشت ایمپلنت دندان نیاز به مصرف آنتیبیوتیک دارید چون باعث پیشگیری از ایجاد عفونت روی محل ایمپلنت یا گرافت استخوان میشود. خیلی مهم است که حتماً دارو را مطابق دستور روی جعبه و تا پایان، مصرف کنید. در صورتی که بعد از مصرف آنتیبیوتیکها دچار واکنشهایی مانند خارش یا تحریک پوستی شدید، مصرف دارو را متوقف کنید و با پزشک تماس بگیرید.
به خاطر داشته باشید که بعضی از آنتیبیوتیکها ممکن است با داروهای ضد بارداری تداخل داشته باشند. پس در صورتی که از داروهای ضد بارداری خوراکی به عنوان روش پیشگیری از بارداری استفاده میکنید، حتماً در طول چرخهی قاعدگی از روش پیشگیری دیگری هم استفاده کنید.
مراقبت های روزانه ایمپلنت دندان
در ادامه چند سوال رایج بیماران در مورد مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان را پاسخ می دهیم.
آیا در روش کاشت ایمپلنت از بخیه استفاده می کنند؟
در اکثر جراحیهای دهانی برای این که به بهبود و التیام بافت کمک شود، از بخیه برای بافت استفاده می کنند. اکثر بخیههایی که در این جراحیها استفاده میشوند در طول سه تا پنج روز خودشان میافتند. بعضی از بخیهها هم ممکن است نیاز به کشیدن یا زمان بیشتری برای جذب شدن داشته باشند.
مسواک زدن بعد از ایمپلنت دندان
حفظ بهداشت دهان بعد از جراحی دهانی همانقدر ضروری است که در مواقع دیگر هست. بعد از ۲۴ ساعت میتوانید مثل قبل مسواک زدن را ادامه دهید. به این ترتیب میتوانید به تدریج و به آرامی دهان خود را به طور مرتب با محلول آبنمک (یکچهارم قاشق چایخوری نمک در یک لیوان آب) بشویید.
سیگار کشیدن بعد از ایمپلنت دندان
به هیچ عنوان از سیگار استفاده نکنید. بعد از جراحیهای دهانی باعث تداخل در فرآیند بهبودی میشود و شانس ابتلا به عفونت لثه، شکست کاشت ایمپلنت یا گرافتهای استخوانی را افزایش میدهد. در مورد افراد سیگاری شانس شکست کاشت ایمپلنت بسیار بیشتر است.
معاینه مجدد بعد از ایمپلنت دندان
پزشک معمولاً از شما میخواهد که ۳ هفته بعد از جراحی به او مراجعه کنید. و بعد از آن هم نیاز است شما را ببیند تا وضعیت پایههای ایمپلنت را بررسی کند یا اگر کاشت ایمپلنت شما دو مرحلهای است، وارد فاز دوم کاشت شود. این ملاقات بعدی معمولاً ۲ تا ۴ ماه، یا ۴ تا ۶ ماه بعد از جراحی است. در صورتی که فقط پیوند استخوان داشتهاید، ایمپلنت شما معمولاً ۳ تا ۴ ماه بعد از گرافت، کار گذاشته میشود.
بعد از چه مدت میتوانم به فعالیتهای عادیام برگردم؟
میتوانید فعالیتهای سبک را به محض این که حس کردید توانایی آن را دارید، انجام دهید. اما معمولاً پزشک از شما میخواهد انجام فعالیتهای شدید و سنگین را حدود سه روز به تعویق بیندازید. در مدتی که از داروهای مسکن قوی استفاده میکنید از انجام کارهایی مانند رانندگی که نیاز به هشیاری و دقت و هماهنگی دارند، خودداری کنید.
تا چه مدت نمی توانم کاشت دندان جدیدی انجام دهم؟
این موضوع بستگی به این دارد که چه نوع جراحی ایمپلنت یا گرافتی داشتهاید و جراحی کی و از چه نوعی بوده است. معمولاً ایمپلنتهای فک پایین ۴ ماه بعد از جراحی آمادهی پذیرش دندانها هستند اما فک بالا برای کار گذاشتن دندانها نیاز به ۶ ماه زمان دارد. البته روشهای خاصی وجود دارد که در آنها میتوان بلافاصله بعد از کارگذاشتن ایمپلنت، دندانهای موقت را روی آن قرار داد. در صورتی که برای این روشها کاندیدای مناسبی باشید، پزشکتان در این باره با شما صحبت خواهد کرد.
بعد از درمان میتوانم از دندانهای مصنوعیام استفاده کنم؟
در صورتی که دندانهای مصنوعی شما آن منطقهی جراحی را هم پوشش میدهد، بهتر است تا حد امکان، خیلی کمتر از آنها استفاده کنید تا ناحیهی جراحی به خوبی بهبود پیدا کند. به هر حال، همیشه باید دندانهای مصنوعی را شبها از دهانتان خارج کنید.
ورزش بعد از ایمپلنت
بعد از جراحی فعالیتهای جسمی شدید را به حداقل برسانید. فعالیت شدید بعد از جراحی منجر به افزایش ضربان قلب و شدت خونریزی میشود.
به علاوه اینکه، احتمالاً در چند روز اول نمیتوانید خوب غذا بخورید و همین شما را ضعیفتر از حالت عادی میکند. پس برای شروع ورزش کمی صبر کنید، تا بدن شما به طور کامل بهبود پیدا کند.
میزان موفقیت ایمپلنت دندان بسیار بالاست، اما در برخی موارد هم با شکست یا پس زدن ایمپلنت روبهرو میشویم. برای آشنایی با علائم پس زدن ایمپلنت دندان بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
مشکلات بعد از ایمپلنت
ممکن است بعد از ایمپلنت مشکلاتی برای سلامتی شما به وجود بیاید که در ادامه درمان های آن ها و زمان مراجعه به پزشک را شرح می دهیم.
خونمردگی بعد از کاشت ایمپلنت
در اثر خونمردگی زیر بافتها ممکن است کبودیهایی به رنگ سیاه، سبز، آبی یا زرد ببینید. این موضوع یک اتفاق رایج است که دو تا سه روز بعد از جراحی دیده میشود. ۳۶ ساعت بعد از جراحی، استفاده از گرما میتواند به کاهش و ناپدید شدن این خونمردگی کمک کند.
لبههای تیز پس از ایمپلنت
در صورتی که بعد از جراحی چیزی تیز و سخت در ناحیهی جراحی احساس میکنید، در حقیقت دارید تیغههای استخوانی را حس میکنید که از دندانها محافظت میکردهاند. این خردهها و بقایای استخوانی ممکن است در هفتهی بعدی خود به خود از بین بروند، اما اگر احساس ناراحتی میکنید به دندانپزشک مراجعه کنید.
خشکی لبها پس از ایمپلنت
اگر گوشههای دهان شما خیلی کشیده شود، احتمال خشکی و ترک خوردن وجود دارد. پس لبها و دور دهانتان را با پماد یا روغنی مانند وازلین مرطوب و چرب نگه دارید.
خشکی گلو پس از کاشت ایمپلنت
این موضوع بعد از جراحیهای مربوط به دهان، غیر عادی نیست. عضلات متورم شدهاند و ممکن است بلعیدن را دردناک کنند. دو تا سه روز بعد این مشکل خودبهخود برطرف میشود.
جابهجایی عضلات فک بعد از ایمپلنت
تا چند روز بعد از جراحی این موضوع میتواند در باز کردن دهان برایتان مشکل ایجاد کند. البته یک اتفاق معمولی بعد از جراحی است که یک هفته بعد برطرف میشود. کشش این عضلات میتواند به حل هر چه سریعتر این مشکل کمک کند.
آیا تب بعد از کاشت ایمپلنت طبیعی است؟
بعضی از بیماران پس از جراحیهای دهانی دچار تب میشوند. جای نگرانی برای تبهای خفیف نیست ولی در صورتی که میزان تب افزایش پیدا کرد و پایین نیامد حتماً با پزشک تماس بگیرید.
چطور ایمپلنتها را در خانه تمیز کنم؟
تمیز کردن و نظافت ایمپلنتها اساساً مثل نظافت دندانهای طبیعی است؛ یعنی میتوانید مسواک بزنید، نخ دندان بکشید، یا حتی از دهانشویههای غیرالکلی به طور روزانه استفاده کنید. اما از آنجا که این دندانها مصنوعی هستند باید نکات خاصی را به خاطر داشته باشید. ذرات غذایی و باکتریها میتوانند اطراف ایمپلنتها تجمع کنند و به آنها بچسبند. این موضوع منجر به ایجاد پلاک میشود و در صورتی که درمان نشود، میتواند عفونت ایجاد کند. برای این که بتوانید این دندانهای مصنوعی را تا جای ممکن تمیز نگه دارید، باید برای این ایمپلنتها ابزارهای نظافت تهیه کنید.
مسواکهای بین دندانی
میتوانید از مسواکهای معمولی برای مسواک زدن ایمپلنتهای دندانی استفاده کنید، ولی بیماران همیشه در این مورد نگران و سردرگم هستند. هیچ تفاوت خاص و ویژهای بین مسواکهای الکتریکی و دستی وجود ندارد، همهی اینها خوب هستند.
نگرانی اصلی شما باید این باشد که مسواک روی ایمپلنت چطور حس میشود و استفاده از آن چقدر راحت است. اما هر مسواکی که انتخاب کردید، باید موهای نرمی داشته باشد.
نخ دندان
انواع نخ دندان وجود دارد و شاید انتخاب از بین آنها خیلی سخت به نظر برسد. اما عموماً دندانپزشکان توصیه میکنند از نخهایی استفاده کنید که بدون موم هستند یا نخهای مخصوص ایمپلنت را تهیه کنید، که مطمئن باشید به بافتهای اطراف آسیب نمیزند. اما برای بسیاری از پروتزها باید از یک فلاس تریدر (عبوردهندهی نخ) استفاده کنید. به هر حال برای اطمینان از نوع نخ، با دندانپزشک خود مشورت کنید.
شویندههای دهان
شویندههای دهان واقعاً به کاهش پلاک و التهاب کمک میکنند. از یک واتر فلاسر (پاشندهی آب با قابلیت تنظیم فشار) با سر غیر فلزی یک یا دو مرتبه در روز استفاده کنید و همراه با آن، میتوانید از شویندههای غیر الکلی ضد میکروبی استفاده کنید. از دهانشویهها یا محلول هیدروژن پروکسید به مدت ۱۴ روز به هیچ عنوان استفاده نکنید.
استیمولاتورها (وسیلهی ماساژ لثه)
استیمولاتورها برای سلامت نگهداشتن بافت لثه – که برای نگهداری ایمپلنت دندانی، حیاتی است – بسیار مهم هستند. بهترین نوع استیمولاتورها برای استفاده، استیمولاتورهایی با سر لاستیکی هستند که روی لثه احساس نرمی به فرد میدهند.
بهداشت دهان
برای این که هر نوع جراحی دندانی موفقیتآمیز باشد، رعایت بهداشت دهان ضروری است. اقدامات زیر را انجام دهید:
• یک قاشق چایخوری نمک را در یک فنجان آب گرم حل کنید تا محلول آبنمک به دست آید. داخل دهانتان را با آن بشویید. این کار را چهار تا پنج مرتبه در روز، به خصوص بعد از غذا انجام دهید. به مدت یک هفته هر روز این کار را ادامه دهید.
حواستان باشد که آب نباید داغ باشد، چون این کار، بیشتر از این که سود داشته باشد، مضر خواهد بود.
• بعد از ظهر روز جراحی میتوانید طبق معمول، دندانهایتان را مسواک بزنید، اما دقت کنید که تا دو روز، مسواک با محل جراحی تماس نداشته باشد. وقتی احساس آمادگی کردید، باز هم خیلی نرم و آرام برخورد کنید چون بافت جراحی شده کمی حساس است.
• از واترجت یا مسواک برقی استفاده نکنید، همان مسواک معمولی کفایت میکند.
• تمام سعیتان را بکنید که غذا به محل جراحی نزدیک نشود (با سمت دیگر دهانتان بجوید).
• به مدت حداقل یک هفته اصلاً نخ دندان را نزدیک محل جراحی استفاده نکنید.
• به مدت یک هفته بعد از جراحی اصلاً الکل مصرف نکنید زیرا از بهبود لثهها جلوگیری میکند.
دکتر سمانه شیرانی متخصص دندانپزشک در شمال تهران