مراجعه منظم به دکتر زنان و زایمان تنها کاری نیست که شما باید قبل از بارداری انجام دهید. دندانها یکی دیگر از مواردی هستند که باید از آنها مراقبت کنید. حال که تصمیم گرفته اید به جمع مادران اضافه شوید، چکاپ دندان ها قبل از بارداری را فراموش نکنید
قطعا باردار شدن یکی از مواردی است که میتواند باعث احساس شادی و رضایت در افراد شود اما مهم است که قبل از باردار شدن از سلامت دندانها (و لثهها) اطمینان یابید تا خیالتان راحت باشد که آنها میتوانند در مقابل چالشها و مشکلات دوران بارداری و… سالم بمانند.
نه تنها باردار شدن میتواند تاثیر مخربی روی سلامت دهانتان داشته باشد بلکه اگر به سلامت دهان و دندان خود نرسید؛ ممکن است دندانهایتان نیز تاثیری مخرب روی دوران بارداریتان بگذارد.
یکی از مشکلات زمان بارداری عفونت دندان است که اگر عفونت پیشآمده درمان نشود، ممکن است عفونت در کل بدن پخش شود و قطعا مایل نیستید در دوران بارداری چنین چیزی برایتان پیش بیاید.
همچنین باید بدانید که یکی از مشکلات بارداری، ابتلا به بیماریهای جدی لثه است. دلایل زیادی برای مراجعه به دندانپزشک قبل از تصمیم بارداری وجود دارد. پس همراه با دیگر معاینات قبل از بارداری و مراجعه به متخصص زنان و زایمان (یا ماما) باید مراجعه به دندانپزشک را نیز به لیست کارهایی که باید انجام دهید، اضافه کنید.
ضرورت مراجعه به دندانپزشکی قبل از بارداری
آیا سالهاست که به دندانپزشکی نرفتهاید؟ وقت آن رسیده است که با دندانپزشکتان تماس بگیرید و به او مراجعه کنید.
اولین دلیل انجام این کار این است که اگر دندانپزشک از شما بخواهد قبل از باردار شدن، با استفاده از اشعه ایکس از دندانهای خود عکس بگیرید؛ بتوانید بدون اینکه کوچکترین اشعهای به جنین برسد، این کار را انجام دهید (در غیر اینصورت شاید بهتر باشد تا بعد از زایمان این کار را به تعویق بیندازید).
دلیل دوم این است که زمان کافی برای ترمیم مشکلات دندانی ایجادشده داشته باشید (انجام پرکردگی، گذاشتن تاج دندان یا ترمیم لثه). اگرچه در دوران بارداری هم میتوانید با رعایت موارد امنیتی، موارد ترمیمی و ضروری و… دندان خود را انجام دهید اما عاقلانه تر این است که قبل از بارداری این موارد را انجام دهید.
دلیل سوم این است که به لطف جرمگیری جامعی که روی دندانهایتان انجام خواهد شد؛ با دندانهایی بسیار تمیز و سالم به استقبال بارداری خواهید رفت.
دلیل چهارم که باید قبل از بارداری به دندانپزشک و متخصص بهداشت مراجعه کنید این است که هورمونهای بارداری میتوانند به دندانهایتان آسیب برسانند. این هورمونها میتوانند پتانسیل ابتلا به عفونت دندانها را افزایش دهند. با مراجعه به دندانپزشک و معاینه، احتمال این مشکل می تواند بسیار کمتر شود.
دلیل پنجم هم این است که لثههای فرد باردار (همانند دیگر غشاهای مخاطی بدن) متورم و ملتهب میشوند و به راحتی میتوانند خونریزی کنند.
ورم لثه در بارداری
همه این حساسیتها و تورمهای ایجادشده باعث میشوند لثهها بیشتر مستعد ابتلا به پلاک و باکتری شوند و این مورد نیز منجر به آماس لثه در برخی زنان میشود. درمان نکردن آماس یا ورم لثه میتواند منجر به ابتلا به بیماری حادتر دیگری شود که به آن پریودنتیت گفته میشود. این بیماری میتواند همراه با مشکلات دیگر بارداری برای فرد پیش بیاید.
مشکلاتی چون زایمان زودرس، پرهاکلامپسی و دیابت حاملگی از جمله عوارض بیماری پریودنتیت است. بنابراین منطقی است که هر مشکلی را قبل از اینکه دیر شود، حل کنید. اگر امکان این وجود دارد که شرایط دندانها و لثههایتان بهبود یابد؛ برای انجام این کار با دندانپزشک خود مشورت و برنامهریزی کنید. اگر باید اقدامات درمانی زیادی روی دندانها و لثههایتان انجام شود؛ اطمینان حاصل کنید که قبل از باردار شدن برای رفع همه آنها، زمان کافی داشته باشید.
برنامه مراقبت از دندان قبل و بعد از باردار شدن
چه حالا که باردار نیستید و چه زمانی که باردار خواهید شد؛ باید برای محافظت از دندانهای خود نسبت به استفاده از مسواک و نخ دندان جدی و سختگیر باشید. برای محافظت از دندانها در برابر پوسیدگی از خمیردندانهای حاوی فلوراید استفاده کنید و برای کاهش میزان باکتریهای دهان خود، مسواک را روی زبانتان نیز بکشید.
در ضمن باید مراقب میانوعدههای غذایی که میخورید، باشید. میزان قند ساده وارد شده به بدن خود را با کاهش مصرف موادی مثل مواردی مانند آبنبات و نوشابه کاهش دهید و میزان غذاهایی که حاوی ویتامین سی هستند را افزایش دهید. ویتامین سی به تقویت لثه ها و کاهش احتمال خونریزی آنها کمک میکند. همچنین باید میزان مصرف کلسیم و ویتامین دی را نیز در غذاهای خود بالا ببرید. این موارد باعث تقویت مینای دندان و استخوانهایتان خواهد شد.
حتی اگر قبل از بارداری، همه مواردی مشکوک را رفع کرده اید؛ باز هم باید به دندانپزشک مراجعه کرده و دندانها و لثههای خود را بررسی کنید و دندانهایتان را دوباره جرمگیری کنید. بههرحال قطعا دوست دارید در اولین عکسی که با فرزند خود میگیرید؛ لبخند زیبایی داشته باشید!
دندانپزشکی در زمان اقدام به بارداری
یکی از اقدامات اساسی در زمان اقدام به بارداری و پیش از وقوع بارداری، مراجعه به دندانپزشک و چکاپ کلی دندان ها است. در دوران بارداری، بنا بر تغییرات هورمونی که در بدن اتفاق می افتد، بخش های مختلفی از بدند دچار تغییر می شوند که دندان ها یکی از مستعدترین اندام برای خرابی در اثر هورمونهای بارداری هستند. بنابراین لازم است تا بانوانی که قصد بارداری دارند، چکاپ دندانپزشکی را در زمره برنامه های خود قرار دهند.
دندانپزشکی در هفته اول بارداری
مواردی وجود دارد که فرد ناخواسته باردار می شود و از زمان آغاز بارداری خود خبر ندارد. به طور کلی از زمانی که تست Beta HGC مثبت شود، دیگر امکان انجام درمان های دندانپزشکی وجود ندارد. بهترین کار برای این افراد این است که با قرار گرفتن تحت نظر دندانپزشک از زمان اطلاع از وقوع بارداری، از به وجود آمدن موارد اورژانسی دندانپزشکی جلوگیری کنند و در صورت نیاز، در سه ماهه دوم بارداری اقدامات دندانپزشکی برای آنها انجام شود.
متخصص دندانپزشکی پاتولوژی و زنان باردار