کامپوزیت ماده ای ترکیبی از جنس پلاستیک و شیشه میباشد که برای ترمیم دندان های پوسیده از آن استفاده میشود. هم چنین از کامپوزیت برای بهتر کردن ظاهر لبخند افراد به وسیله تغییر رنگ و یا مرتب کردن ظاهر آن ها استفاده میشود.
انواع کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان به دو دسته کامپوزیت ونیر و کامپوزیت رزین تقسیم می شود.
مراحل کامپوزیت دندان
معمولا دندانپزشک ها لایه های کامپوزیت را بر روی یکدیگر برای پر کردن دندان استفاده میکنند و از نوعی لامپ پزشکی مخصوص نیز برای سفت کردن این لایه ها استفاده میکنند. پس از کامل شدن لایه ها دندان پزشک با مهارت خاص خود شکل نهایی سطح دندان را به وسیله کامپوزیت بر روی دندان ظاهر میکند و پس از آن نیز برای جلوگیری از لک افتادن روی دندان سطوح دندان را از برآمدگی ها و ناهمواری ها پاک میکند.
رفع پوسیدگی دندان
معمولا پر کردن دندان با کامپوزیت در یک جلسه درمانی صورت میگیرد و دندان پزشک در حالی که دندان را بی حس میکند اگر لازم باشد ابتدا قسمت های پوسیده را جدا میکند و سپس فضای خالی را با دقت زیاد تمیز میکند تا برای گذاشتن ماده کامپوزیت آماده باشد. اگر ناحیه پوسیده دندان نزدیک ریشه دندان باشد از دارو های خاصی برای مراقبت بیشتر استفاده میشود.
پر کردن دندان با مواد کامپوزیت
بعد از کار گذاشتن کامپوزیت، متخصص کامپوزیت دندان به دقت ماده را در لایه سطحی شکل داده و سپس آن را سمباده میکشد تا همواری های آن برطرف شود. پس از انجام این روند درمانی ممکن است تا مدت کوتاهی دندان شما به گرما و سرما حساسیت نشان دهد که با گذشت زمان این مساله برطرف میشود.
مراقبت های لازم بعد از کامپوزیت دندان
پس ازاتمام روند پر شدن دندان دندانپزشک تعدادی روند درمانی مراقبتی را نیز بر روی دندان شما انجام خواهد داد. جویدن غذا به طور سالم، عادت غذایی مناسب و هم چنین ویزیت های منظم با دندانپزشک باعث افزایش طول عمر دندان جدید شما خواهد شد.
قیمت کامپوزیت دندان چقدر است؟
هزینه انجام این کار با توجه به شرایط دندان ها متفاوت است اما معمولا پر کردن یک دندان با کامپوزیت دو برابر پر کردن آن با ماده نقره ای هزینه دارد. بسیاری از شرکت های بیمه دندان پزشکی تنها به اندازه قیمت ماده نقره ای هزینه های استفاده از کامپوزیت را پوشش میدهند و مابقی هزینه را بیمار باید پرداخت کند. هر چند با استفاده روزافزون از کامپوزیت سیاست های شرکت های بیمه به سمت پوشش دادن هزینه های این نوع ترمیم دندان رفته است.
موارد استفاده از کامپوزیت
دندان های لب پریده
فضا های باریک بین دو دندان
دندان های شکسته و یا ترک خورده
دندان های پوسیده
دندان های فرسوده
آیا با تفاوت های لمینت و کامپوزیت آشنا هستید؟ لمینت دندان بهتر است یا کامپوزیت؟ برای اطلاعات بیشتر می توانید بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
پر کردن دندان با آمالگام بهتر است یا کامپوزیت
وقتی درباره پر کردن دندان صحبت میکنیم شما دو انتخاب پیش رو دارید. آمالگام و یا کامپوزیت که هر کدام نیز مزایا و معایبی دارند . در ادامه مطلب در این باره بیشتر میگوییم.
آمالگام چیست؟
ماده آملاگم معمولا به نام پرکننده نقره شناخته میشود. این ماده در حقیقت ترکیبی ازجیوه، مس، نقره و سرب میباشد. جیوه که در واقع ۵۰ درصد این ماده را تشکیل میدهد یک ترکیب پایدار از این فلز ها را میسازد و آن ها را کنار هم نگه میدارد. این ترکیب از سال ۱۹۸۵ در صنعت دندان پزشکی موجود میباشد.
مزایا و معایب آمالگام چیست؟
این ماده برای سال ها در دندان پزشکی استفاده شده است و از این نظر اثبات شده است.
قیمت آمالگام پایین تر است
طول عمر این ماده بسیار بالاست و معمولا بین ۱۰ تا ۱۵ سال دوام می آورد. رنگ تیره این ماده باعث ایجاد ظاهری ناخوشایند در دهان میگردد
این ماده در برخی از افراد میتواند آلرژی ایجاد کند.
مزایا و معایب استفاده از کامپوزیت چیست؟
این ماده دقیقا هم رنگ دندان های شما میباشد و به هیچ عنوان اثر مشخصی بر دندان ها به جا نمیگذارد
این ماده به راحتی بر سطح دندان ها میچسبد و چسبندگی خوبی ایجاد میکند
طول عمر این ماده بین ۵ تا ۷ سال میباشد و پس از آن باید دوباره آن را جایگزین کرد
روند پر کردن دندان با کامپوزیت زمان بیشتری میگیرد و برای این کار باید وقت بیشتری را در مطب دندان پزشکی بگذرانید.
این مساله بستگی به شرایط دندان های شما دارند شرکت های بیمه ای معمولا برای دندان های آسیا تنها ماده آمالگام را پوشش میدهند پس اگر برنامه شما و دادن پزشکتان این است که در هر صورت از کامپوزیت استفاده کنید پرداخت تفاوت هزینه ها بر عهده خود شما میباشد.
چه ماده پرکننده ای را باید انتخاب کنم؟
در این مورد تصمیم گیری به شخص شما و دندان پزشک شما بستگی دارد. بسته به اینکه کدام یک از دندان های شما باید ترمیم شود و یا اینکه عمق حفره و پوسیدگی شما کدام است و در نهایت بسته به توان مالی شما این انتخاب میتواند در افراد مختلف متفاوت باشد. پس بهتر است در این مورد با دندان پزشک خود مشورت کنید.
آیا کامپوزیت به دندان آسیب نمی رساند؟
کامپوزیت ونیر روشی کم تهاجمی است که هیچ گونه آسیبی به دندان نمیرساند و موجب زیبایی و درخشندگی دندان های شما شده و لبخندی زیبا را به شما عزیزان هدیه می دهد.
آیا می دانید لومینیرز دندان چیست؟ آیا می دانید لومینیرز دندان با کامپوزیت چه تفاوتی دارد؟ جهت کسب اطلاعات بیشتر بر روی دکمه زیر کلیک نمایید.
کامپوزیت ونیر چیست؟
کامپوزیت ونیر یک روش کمتهاجم برای اصلاح طرح لبخند شماست که نامهای دیگری مانند «ونیر در یک جلسه»، «کامپونیر»، «ونیر رزین» و گاهی «کامپوزیت باندینگ» دارد، البته این روش آخری، یک تکنیک جداگانه است. در صورتی که دندان لبپریده یا آسیبدیده داشته باشید، کامپوزیت رزین را میتوان به طور مستقیم روی دندان شما استفاده کرد تا نتیجهی کار، زیبا و طبیعی باشد. کامپوزیت رزین یک روش درمانی متفاوت برای تاج دندان، بریج دندان یا پر کردن دندان است که اگر چه از مواد مشابه استفاده میکند، اما نسبت به درمانهای زیبایی، بسیار کاربردیتر است.
چرا بیماران کامپوزیت ونیر را انتخاب میکنند؟
• سریع بودن درمان (کل درمان در یک جلسه تکمیل میشود)
• هزینهی کمتر نسبت به پورسلین یا دیگر گزینهها
• تهاجم کمتر (به دندان آسیب نمیرساند)
• طبیعی بودن (ظاهر غیرطبیعی ندارد)
کامپوزیت ونیر را میتوان روی هر تعداد دندان که میخواهید استفاده کرد و همچنین هزینهی ایجاد یک لبخند طبیعی و زیبا در این روش نسبت به ونیرهای پورسلین رایج، حدود یکپنجم است. کامپوزیت ونیر یک جایگزین عالی برای پورسلین است و در تمام دنیا توسط بهترین دندانپزشکها استفاده میشود. همچنین می تواند همهی مشکلات مربوط به لبخند شما را که باعث از بین رفتن اعتماد به نفستان شده، برطرف کند.
تفاوت ونیر پورسلین و کامپوزیت دندان
بعضی دندانپزشکان میگویند ونیر پورسلین ظاهر بهتری از کامپوزیت دارد که خب البته ما موافق این گفته نیستیم. تفاوت کامپوزیت و ونیرهای ساختهی لابراتوار به سادگی در این است که چه کسی آنها را میسازد. برای ساخت پورسلین ونیر، دندانپزشک با تکنیسین آزمایشگاه صحبت میکند و او ونیر را میسازد. سپس ونیرها را در یک باکس زیبای کوچک میفرستند و هرکس میبیند میگوید خدای من! دقیقاً برای دندانهای شما ساخته شده است.
گاهی اوقات ممکن است این پورسلین ونیرها از نظر سایه و رنگ و درخشش خیلی با دندان شما متناسب نباشد. البته همیشه هم همه چیز مطابق برنامه در لابراتوار پیش نمیرود و حتی اگر از لابراتوارهای عالی هم استفاده شود، گاهی نیاز است تا دوباره ونیر را برگردانیم تا آن را درست کنند. به هر حال هرگز نباید از محصولی استفاده کرد که کاملاً مناسب فرد نیست و با این که چنین کاری دشواریهای زیاد و پس و پیش شدن دارد، باید محصول نهایی کاملاً بیعیب و نقص باشد.
طول عمر کامپوزیت دندان چقدر است؟
این یک سوال خیلی سخت است و تقریباً به میزان زیادی به نحوهی نگهداری فرد از آن بستگی دارد. اگر دچار دندانقروچه هستید ممکن است کامپوزیتها لبپر یا شکسته شوند، اتفاقی که دقیقاً در مورد دندانهای شما ممکن است بیفتد. دندانپزشک میتواند برای شما یک نایتگارد (محافظ شبانه) بسازد تا لبهی ونیرها محافظت شود و دوام آنها افزایش یابد. اما شیوهی فشار دادن دندانها روی هم و فرسایش را نمیتوان نادیده گرفت و به همین دلیل، میزان دوام ونیرها بین ۲ تا ۸ سال در نظر گرفته میشود.البته دقت داشته باشید که دوام پروسلین ونیرها از ۱۰ تا ۲۰ سال است اما هزینهی آن هم پنج برابر بیشتر است. بنابراین شاید دوام کامپوزیت ونیر یکی از نگرانیهای شما باشد اما بیماران به ندرت با چنین قضیهای دچار مشکل شدهاند.
همیشه به مرکزی مراجعه کنید که کار تضمینشدهای داشته باشد و به شما اطمینان خاطر دهد که لبخند شما کاملاً عالی و طبیعی خواهد شد و دوام رزین ونیرها هم عالی باشد.
با این حال، ممکن است که لبپریدگی وجود داشته باشد که میتوانید با هزینهای بسیار کم دوباره آنها را ترمیم کنید. رزین باندینگ نسبت به پورسلین ونیرها نتیجهی بسیار مطمئنتری دارد، چون یک روش محافظهکارانه و کمتهاجم است که کاملاً برگشتپذیر است؛ بر خلاف استفاده از ونیر که هزینهی بسیار بالایی دارد و تصمیمگیری در مورد استفاده از آن بسیار سخت است.
آیا کامپوزیت ونیر بیخطر است؟
این سوال دو بخش دارد، یعنی بیماری که میپرسد «آیا کامپوزیت ونیر بیخطر و ایمن است؟» در حقیقت دارد دو سوال متفاوت میپرسد. اولین سوال در مورد مواد است. کامپوزیت رزین واقعاً و بینهایت بیخطر است و با این که تا حدودی در آن از مواد شیمیایی مختلف استفاده میشود، اما همگان اتفاق نظر دارند که مواد مضری که از طریق غذاها وارد بدن شما میشود بسیار بیشتر از آن چیزی است که کامپوزیت ونیر در خود دارد.
گروهی از مردم در اینترنت عنوان میکنند که آمالگامهای دندانی باعث ایجاد بیماریهای مختلفی در آنها شده، اما مشخص شده است که چنین ادعایی از اساس اشتباه است. مواد شیمیایی درون کامپوزیت رزین کاملاً بیاثر هستند، و احتمال این که جیوه از طریق خوردن ماهی تن وارد بدن شما شود خیلی بیشتر از احتمال ورود آن از طریق کامپوزیت رزین است.
سلامت دهان و دندان با کامپوزیت
سوال دیگر افراد در خصوص سلامت و تضمین لبخند است. حتماً همهی شما در مورد این که پورسلین ونیر میتواند طرح لبخند شما را به هم بزند، مطالبی خواندهاید، و باید گفت که این موضوع تا حدودی درست است. به هر حال هر وقت دندان با متهی دندانپزشکی دستکاری شود ریسک مشکلات هم بالاتر میرود. همچنین ونیرها در طول عمر فرد، چندین بار نیاز به مراقبت و رسیدگی و جایگزینی دارند. البته کامپوزیت ونیر در کل چنین ریسکهایی را ندارد.
تغییر رنگ کامپوزیت دندان
آیا می دانید علل تغییر رنگ کامپوزیت دندان چیست؟ چه رنگی برای کامپوزیت دندان شما مناسب تر است؟ برای کسب اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید.
چه زمانی مواد کامپوزیت دندان باید عوض شود؟
هنگامی که بین ماده پرکننده و دندان فاصله بیفتد در این حفره باکتری ها تجمع پیدا میکنند و باعث پوسیدگی دندان میشوند پس درد دندان پر شده نشان دهنده زنگ خطر برای جایگزینی ماده پرکننده میباشدو بی توجهی به این علامت ممکن است باعث ایجاد پوسیدگی در لایه های عمیق تر دندان و ایجاد مشکلات بعدی شود.
هم چنین اگر با زبان خود در دندان پر شده ترک یا شیاری را حس کردید نشان دهنده اتمام عمر ماده پرکننده است. در این هنگام معمولا دندان مورد نظر به سرما و گرما نیز حساس میشود.در بعضی از موارد ممکن است بیمار متوجه جداشدگی ماده کامپوزیت نشود و به خاطر همین مساله بیمار باید به صورت سالانه برای معاینه به دندان پزشک مراجعه کنند.
جایگزینی کامپوزیت
هنگامی که دندان پزشک متوجه جداشدگی ماده پرکننده شود اقدام به تعویض آن میکند تا از آسیب های بعدی جلوگیری کند. گاهی اوقات نیاز است تا در همان قرار اول تعویض صورت گیرد اما در برخی از موارد نیز مشکل بیمار حاد نیست و دندان پزشک میتواند برای تنظیم وقت در آینده اقدام کند.
کلینیک دندانپزشکی دکتر سمانه شیرانی